"Magarii si Nesimtitii care fac PR si au rezultate bune dau spaga."
Interviu cu Stefan Pop, PR and New Business Manager 141 Romania
Imagoo: Cum ai ajuns sa faci PR? Unde ai lucrat pana in acest moment?
Stefan POP : Este o poveste lunga. Eram in anul 3 de facultate ("Constructii") si mi-a venit ideea ca as fi bun la relatii publice. Nu stiu exact cum si de ce. La inceput nu stiam prea bine ce inseamna asta. Si am inceput sa citesc carti de marketing, de publicitate si de PR, asa, dupa ureche. Dar am invatat foarte multe. Incet, incet imi facusem o cultura in domeniu, dar nu aveam practica. Pentru ca terminasem o facultate tehnica, imi era greu sa intru intr-o agentie de publicitate, chiar daca in '96-'97, era destul de usor. Asa ca am fost la un interviu la Academia Catavencu pentru un job in vanzari. Interviul in octombrie, raspunsul in ianuarie. Intre timp, m-am angajat la Dialog ca inginer (deh, meseria - bratara de aur). La doua zile dupa ce ma angajasem, am primit si raspunsul de la Catavencu, pe care i-am refuzat. La 2 ani dupa aceasta intamplare, m-am intalnit cu Mircea Toma la Noaptea Devoratorilor de Publicitate. Dupa niste discutii politicoase, ii spun de chestia cu interviul si refuzul. Mircea, foarte amabil, imi zice ca asta este viata. La nici o luna, ma suna Mircea Toma (eu eram in vacanta la Vama Veche) sa ma intrebe daca nu vreau sa vin la Catavencu Director de vanzari! Si am acceptat. Drumul pana la PR era apoape facut. In timp ce lucram la Catavencu, m-am imprietenit cu Elsa Peicea (actualemente Exarhu) si Alina Sampetru de la OFC/DMB&B (actualmente D'Arcy). Elsa facea parte din dept. PR de la OFC si m-a intrebat daca nu vreau sa vin sa lucrez in PR. URAAAAAAAAAAAAAAAAA! am zis in sinea mea. Am fost la niste interviuri, si pe data de 14 feb. 1999 (chiar de ziua mea) am muncit prima oara in PR. De fapt am inceput sa muncesc mult mai tarziu, pentru ca la inceput am invatat.
Imagoo: Foarte multa lume intelege ca a face PR inseamna a redacta communicate de presa si a merge la petreceri unde trebuie sa tii de vorba clientii, dupa care aceeasi lume se intreaba "ce dracu' e asa de greu in chestia asta?" Poti sa luminezi persoanele care isi pun asemenea intrebare?
S.P. : Asta este partea frumoasa a PR-ului si care te si scarbeste cel mai repede, daca esti o persoana cu bun simt. Petrecerile devin plictisitoare dupa un timp pentru ca revezi aceeasi oameni, care nici macar nu sunt simpatici sau frumosi sau destepti. Cei pe care vrei sau trebuie sa-i intalnesti nu ii gasesti la evenimente mondene. Comunicatele de presa sunt alta mancare de peste. Ca un comunicat sa fie bun, trebuie sa stii sa scri bine, sa ai in cap o idee clara si precisa. Apoi, degeaba scrii un comunicat de presa, daca nu-l publica nimeni. Asadar, pentru un comunicator este important sa aiba cunostinte in presa, sa aiba o strategie de comunicare sau abordare a problemei din punctul de vedere al presei si sa nu uite niciodata care sunt obiectivele clientului pentru care lucreaza.
Imagoo: Atunci cand participi la o intalnire oficiala, simti ca spusele si gesturile tale sunt percepute ca fiind si ale agentiei din care faci parte? Implica acest lucru un anumit grad de talent actoricesc? Daca imaginea ta se suprapune constant cu imaginea agentiei, cand iti mai ramane timp sa fii Stefan Pop, omul care poate uneori nu este de acord cu un anumit aspect al "politicii" pe care o promovezi in mod oficial? Sau cum se impaca "relatiile publice" cu "relatiile personale"?
S.P. : Poate eu sunt atipic din punctul asta de vedere. Eu raman Stefan POP, indiferent unde lucrez si pentru cine lucrez. Stiu ca eu sunt cel care aduc valoare contului sau agentiei pentru care lucrez, nu invers. Imi cunosc valoarea, calitatiile si mai ales defectele, si am invatat sa ma folosesc de luciditate. Relatiile personale sunt tot publice pana la urma pentru ca sunt relatiile mele, nu ale agentiei, dar le folosesc in interes de serviciu. Degeaba agentia este cea mai buna din Romania, daca eu sunt un cretin si fac varza proiectele la care lucrez. Nici clientul, nici presa nu vor lucra cu mine pentru ca agentia este X sau Y si este cea mai buna. Ei vor lucra cu mine pentru ca eu sunt cel care ofer solutii problemelor clientilor si tot eu sunt cel care ajuta presa sa isi faca meseria, fara ca acest lucru sa-i deranjeze din punct de vedere profesional. PR-ul este o meserie pentru cei cu bun simt. Magarii si Nesimtitii care fac PR si au rezultate bune dau spaga.
Imagoo: Care sunt diferentzele dintre PR-ul pentru agentie si PR-ul facut pentru clientii agentiei?
S.P. : Mare diferenta. Colegii sunt cei mai naspa si cei mai imposibili clienti. Clientii au probleme concrete si asteapta solutii concrete de la agentie, iar colegii au un orizont al asteptarilor demn de Kafka. Cand un client vine cu o idee ciudata sau este foarte scrupulos oricine din agentie zice: da-l in masa de idiot. Dar cand agentia are o problema se asteapta ca PR sa faca totul, de obicei sa gaseasca scuze pentru greselile facute.
Imagoo: Ce parere ai despre presa dedicata advertisingului?
S.P. : No comment
Imagoo: Ce anume din advertising trebuie sa intelegi cel mai bine pentru a fi un bun om de relatii publice?
S.P. : Trebuie sa fii pasionat de comunicare si publicitate. Trebuie sa-ti placa totul si sa intelegi totul. Si trebuie sa ai un contact ferm cu realitatea.
Imagoo: La un moment dat, plecand dintr-o agentie, presa a gazduit o stire prin care anuntai ca pleci intr-o tara exotica? A fost aceasta declaratie un "act" de PR legata de propria ta imagine in interiorul industriei? Cum a influentat mediatizarea deciziei tale imaginea lui Stefan Pop, PR-istul?
S.P. : A fost foarte necesar pentru mine ceea ce am facut atunci. Acum ar fi alta poveste poate spusa altfel. Cu siguranta cu mai mult "singe pe pereti". Am avut la vremea respectiva multi simpatizanti, care dupa doar 2 luni, au uitat. Am invatat ceva: fara continuitate nu ai nici un rezultat. Stay tunned!
Imagoo: Ce urmaresti cand citesti un comunicat de presa emis de om de PR dintr-o alta agentie de publicitate?
S.P. : Nimic. Pentru ca vad doar stirea finala, nu si comunicatul. Cum iese stirea, ce impact are? Sunt lucruri care ma uimesc, ma bucura, ma uluiesc prin ineficienta sau chiar ma fac sa fiu invidios pentru ca nu le-am facut eu.
Imagoo: Stim ca esti implicat si intr-o intreprindere care are ca obiect de activitate cresterea oilor. Poveste-ne mai mult despre aceasta ipostaza absolut inedita a unui PR-ist roman si care sint reactiile industriei de publicitate fata de ea.
S.P. : Daca vrei, facem un interviu seprarat pentru subiectul asta. Dorinta mea cea mai mare este sa traiesc din acest business, care este mult mai placut decat PR sau publicitatea. Sper ca oile mele sa-mi dea ocazia sa devin advertiser si sa organizez pitch-uri pentru brandul meu de branza sau lapte.